Китай изкупува европейския футбол – някои фенове са недоволни

Китай изкупува европейския футбол – някои фенове не са доволни
Китай изкупува европейския футбол – някои фенове не са доволни

 

Китайската компания, която купи френския футболен клуб Сошо не изглеждаше страхотно, когато френския производител на коли Пежо го продаде през 2015 след 87 години. Купувачът е производител на LED осветление и управлява собственост от Народната Освободителна Армия в Шанхай. Това не са традиционните качества за съживяване на тим, който се опитва да се върне във френската Лига 1, след като бе изпаднал преди 3 години.

Сега, Ли Уинг Санг, председателят на вписаната в Хонг Конг Tech Pro Technology Development Ltd е изправен пред производство по несъстоятелност. Акциите на компанията поевтиняха с 92% от юли насам и в петък затвориха на HK$0,17( около 0,02$). Това доведе до загуба от $1,7 милиарда пазарен дял. През август, съдът в Хонг Конг замрази част от активите на Ли свързани с Tech Pro, но той заяви, че личните въпроси няма да се отразят на компанията.

„Не разбираме решението на Пежо да продаде клуба на този инвеститор“, каза Фабрис Лефевр, председател на един от фен клубовете на Сошо. „Отне ни само няколко часа и няколко клика, за да намерим достатъчно лоши неща в интернет за тази компания, така че да имаме силни съмнения върху тази продажба.“

Сагата в индустриалния град Монбелиар, в източна Франция подчертава риска от вълната китайски инвестиции в европейския футбол. Включително планирани и приключени сделки за над $2 милиарда от 2015 година насам, които доведоха купувачи със съмнителни препоръки.

Китайски инвеститори се съгласиха да купят клубове като Милан и Интер в Италия, Астън Вила в Англия, Еспаньол в Испания и миноритарни дялове в Ман Сити и Атлетико Мадрид. Всички тези отбори играят в топ дивизиите на своите страни с изключение на Астън Вила.

china_soccer

Не само феновете имат въпросителни относно Tech Pro и това, че закупиха целия тим за $7,8 милиона. През септември 2015, Дейвид Уеб, притежател на акции и бивш член на управителния съвет, който работи на фондовата борса в Хонг Конг нарече Tech Pro „балонна акция“.

Губещ LED бизнес „наистина няма смисъл да закупи френски футболен отбор, който също губи пари“, заяви Дан Дейвид пред Блумбърг, съосновател на базираната в Пенсилвания фирма за проучвания GeoInvesting LLC. Дейвид инвестира в търгувани в Хонг Конг акции. От Glaucus Research Group заявиха по-рано, че компанията „трупа несвързани по между си бизнеси“, има „завишени печалби“ и „изкуствено напомпва пазарната си цена“. От Tech Pro веднага отрекоха твърденията.

В Монбелиар, близко до Сошо, феновете са разтревожени от заглавията в Хонг Конг. През септември брокерска къща подаде иск за обявяване в несъстоятелност срещу Ли. От компанията не отговориха на питанията относно състоянието на това производство.

„Когато Ли купи тима заяви, че има сериозни амбиции и е готов да изгради голям отбор, с който да се върнем в първа дивизия“, каза Лефевр и добави, че президента е обявил, че е готов да инвестира €100 милиона в тима. Само няколко милиона биха били достатъчни да се изгради  стабилен отбор, но дори и тях не видяхме“, заяви Лефевр.

По време на летния трансферен прозорец играчите, които напуснаха Сошо бяха повече от привлечените. От клуба не бяха платени никакви трансферни суми за новодошлите играчи, тъй като те дойдоха под наем или като свободни агенти. Тази година сезона започна на 29 юли и ще завърши през май.

Според Лефевр в клуба има недостиг на футболисти на поне две позиции.

Tech Pro свързва себе си с кампанията на китайския президент Си Дзинпин за превръщане на неговата страна във футболна сила. В изказване от 23 септември от компанията заявяват, че клуба има достатъчно финансиране и ако е необходимо от Tech Pro ще осигурят допълнителна подкрепа.

“Tech Pro има достатъчно ресурси  да подкрепя своите бизнес операции, както и футболния клуб“, казват от компанията без да декларират колко пари са вложили в клуба откакто са го закупили.

Навлизането на фирмата във футбола, което според Tech pro е част от популяризирането на LED продуктите си, се добавя към съществуващия бизнес с преотдаване под наем на военна собственост за комерсиални цели в Шанхай и производство осветителни тела в заводи в южен Китай.

Компанията отчете загуби във всяка от 2010 година насам.

„Нямаме гаранции, че Tech Pro ще гарантира стабилността на клуба“, каза Матио Трикло, друг фен. „Липсата на инвестиции в първия тим е крещяща“.

Сега, 10 кръга след началото на сезона, Сошо има 3 победи 6 равенства и 1 загуба, и се намират на шесто място в класирането. Само първите три дават право на промоция или плейоф за Лига 1. В следващия кръг, на 17 октомври тима среща Ланс, който се намира на 4то място.

„Не започваме сезона като фаворити за промоция“, заявява Лефевр.“И се притеснявам, че в тима няма дълбочина, за да я постигне“.

 

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.