Какво ще се случи на Форекс пазара при най-лошото развитие на търговската война?

Валутен пазар - търговска война

Кои валути ще са големите печеливши и кои големите губещи?

Докато търговската война между САЩ и Китай ескалира без никакви планове за възобновяване на преговорите, валутните стратези очертават последствията от напрежението между двете най-големи икономики в света върху Форекс пазара.

От Bank of America Corp. виждат укрепване на японската йена, тъй като инвеститорите ще избягват рисковите активи и ще насочат парични потоци към убежища като JPY. От банката препоръчват къси позиции в кроса евро/йена (EUR/JPY).

В същото време, Goldman Sachs Inc. предупреждават, че валути като евро, южноафрикански ранд и чилийско песо могат да се окажат на огневата линия. А Westpac Banking Corp гледа на облигациите като на безопасен залог.

“Вероятно това е едно от най-недооценените неща на този пазар – валутния въпрос”, относно влиянието на търговската война, каза Томас Костерг, икономист в Pictet Wealth Management , Женева.

Източник: Bloomberg.com

Курсовете на някои валути от азиатско-техоокеанския регион вече усещат ефекта като наближават някои ключови технически нива, на фона на последствията от разгорялата се търговска война. Южнокорейският вон вече загуби 4% от стойността си срещу щатския долар само за последния месец, докато австралийският долар се търгува близко до нивата от януарския “флаш-краш” 67,41 цента.

В същото време, индонезийската рупия загуби почти всичките, си печалби, които успя да натрупа по-рано през годината.

Големите губещи

Westpac

“Тайван и Южна Корея ще имат най-много загуби ако търговското напрежение се засили”, казва Ричард Франлувич, ръководител на Westpac FX в Ню Йорк. Вонът и китайският юан, както и тайванският, австралийският и канадският долари “са изложени на риск”, а “еврото” ще падне драстично, заяви той. За защита от спад при тези валути, Франлувич препоръча къси позиции в тях или покупка на облигации на техните пазари.

Франлувич подкрепя пазарният консенсус, че САЩ и Китай ще достигнат до някакво споразумение в края на крайщата.

Миналата седмица, валутните стратези на Bank of America инициираха три месечен пут спред, с който заемат къса позиция във валутната двойка EUR/JPY. Те цитираха търсенето на убежища ако няма бърза сделка между САЩ и Китай. А такава към момента не се очертава.

Bank of America

“Почти всички несигурности и свързаните с тях рискове, с които се сблъскваха пазарите в началото на годината, донякъде се влошиха”, пише в бележка Атанасиос Ваввакидис, ръководител на G10 FX в BofA. „Всичко това прави валутния пазар изключително предизвикателство. Засега смятаме, че в краткосрочен план нещата могат да се влошат още. “

Goldman Sachs

Зак Пандл, съпредседател на Goldman Sachs по глобалната стратегия за валутните курсове и развиващите се пазари, заяви, че вижда потенциала на търговските напрежения да се прехвърли върху валутите, включително еврото, южноафриканския ранд и чилийското песо. Той смята, че при еврото има рискове, свързани с понижение, като заяви, че в краткосрочен план то трябва да се понижи до $ 1.10, от сегашното ниво около $ 1.1164.

На заден план дебне и рискът от поевтиняване на китайския юан. Ако Китай започне да налага тарифи на около 60 милиарда долара американски внос от 1 юни, а САЩ не се откажат от собствените си 25% тарифи, “ще има очевидно изкушение за Китай да позволи на CNY да обезцени” – каза Вавакидис.

“Дори оптимистите трябва да разгледат рисковите сценарии за китайския юан, като се имат предвид настоящите обстоятелства и рискове.”

About Борис Петров 2824 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.