Какво да очакваме от икономическия календар в началото на 2019?


Какво се случи в края на 2018?

Остана още само един работен ден до края на 2018 година. Следователно нека видим какво се случи в последните дни на една изключително динамична и волатилна година за трейдърите и инвеститорите на финансовите пазари.

Американски пазари

Американските акции завършиха петъчната сесия в смесени настроения. S&P500 и Dow Jones затвориха със загуби от съответно 0,13% и 0,33%, докато технологичния NASDAQ100 спечели минималните 0,08%. Седмичната равносметка на трите големи американски бенчмарка е S&P500 +0,74%, Dow Jones +0,89% и NASDAQ100 +0,86%.

За последния месец на 2018 трите щатски борсови индекси записаха понижения от съответно S&P500 -9,94%, Dow Jones -10,18% и NASDAQ -9,94%. Така годишните резултати на американските индекси за 2018, преди последния работен ден са понижения от -7,30%, -6,70% за S&P500 и Dow Jones и спад от 4,62% за NASDAQ

Европейски пазари

Европейските фондови пазари завършиха силно седмицата като в петък DAX30 регистрира ръст от 1,7%, френският CAC40 от 1,6%, а британският FTSE100 добави 2,2%. Въпреки силния финал, европейските индекси приключиха седмицата на червено:

  • DAX30 -1,69%,
  • CAC40 -2,07%
  • FTSE100 -0,47%.

За цялата 2018 година европейските пазари регистрираха солидни загуби. За цялата година DAX30 загуби цели 18,26% от стойността си, CAC40 -11,93%, а британският FTSE100 падна с 12,41%. Останалите големи европейски пазари също се понижиха: италианският FTSE Mib с 16,15%, испанският IBEX35 с 15,43, а португалският PSI20 с 13,76%.

За немския DAX годината приключи, тъй като пазарите в Германия ще бъдат затворени в понеделник. Освен Германия, в понеделник затворени ще останат Япония, Австралия и Нова Зеландия.

Форекс - валутен пазар

Форекс

На Форекс пазара, USD се представи колебливо през празничната седмица. Еврото, британският паунд, японската йена и австралийския долар спечелиха срещу щатския долар, а “зелените пари” успяха да надвият единствено канадския долар и новозеландския долар, от основните си конкуренти. 

Най-силно представящите се основни валути през последната седмица бяха швейцарския франк и японската йена, което показва доминация на нискорисковите настроения на валутните пазари.

Въпреки това, поради по-силното представяне на USD по-рано през годината, EUR/USD загуби 4,64% досега през 2018, a GBP/USD 6,03%. Щатският долар завършва годината със сериозна преднина пред суровинните валути: AUD/USD -9,78%, USD/CAD +8,42%, NZD/USD -5,38%. Поради засиленото търсене на активи убежища в края на годината, японската йена успя да победи щатски долар (USD/JPY -2,15%). 

Честита Нова Година

Какво ни очаква в началото на 2019?

Тъй като следващата седмица ще е по-къса на повечето финансови пазари, икономическият календар не предлага сериозно изобилие от съществени новини и събития. Въпреки това, в началото на месеца, вниманието на пазарните участници традиционно е насочено към доклада за пазара на труда в САЩ, който ще излезе в петък. Внимание заслужават и данните за заетостта в Канада, които ще излязат заедно с тези в САЩ.

В началото на седмицата има интересни новини от Китай като официалните производствен и непроизводствен PMI индекс и същите тези показатели на медийната група Caixin.

В края на седмицата ни очаква и изявление на председателя на Федералния Резерв Джером Пауъл.

Понеделник, 31 декември

В последният ден за 2018 година някои големи пазари като този в Германия ще останат затворени. Единствените интересни данни за официалните PMI индекси за китайската икономика, които ще бъдат публикувани в 03:00.

Вторник, 1 януари

Първият ден на новата 2019 година е почивен за всички големи финансови пазари и на практика имаме празен икономически календар.

Сряда, 2 януари

Най-съществените данни в сряда ще са производствените PMI индекси от всички краища на света – Европа, САЩ и Китай.

Четвъртък, 3 януари

PMI индексът за строителния сектор на британската икономика ще бъде публикуван в 11:30.

Американският календар включва данните на ADP за заетостта в частния сектор в САЩ, които се смятат за предшественик на официалния доклад в петък. Освен тях, ще излезе производственият PMI индекс на ISM и числата за продажбите на нови жилища.

Доклад за пазара на труда в САЩ

Петък, 4 януари

По време на европейската сесия ще бъдат оповестени PMI индексите за секторите на услугите на страните от еврозоната, както и на целия блок.

В 15:30 ни очаква важния доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през декември. Както често се случва напоследък средните почасови доходи ще са в светлината прожекторите. Анализаторите от ING предвиждат ръст на доходите от 0,4% м/м, при пазарен консенсус от 0,3%. Това ще запази годишното увеличение от 3,1%.

Относно новите работни места от холандската банка прогнозират, че те ще са 165 хиляди, което е под пазарните очаквания за 175 хиляди. Безработицата вероятно ще остане на нива от 3,7%, както през последните 3 месеца.

Също в 15:30 ще излязат и данните за заетостта в Канада през декември. Пазарните очаквания са за 5 хиляди нови работни места, след солидните 94 хиляди през ноември. Предвижданията са, че безработицата ще направи тик нагоре до 5,7%.

About Борис Петров 2985 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.