ЕЦБ потопи EUR/USD до двегодишно дъно! Какво да очакваме оттук нататък?

Европейска централна банка

ЕЦБ свали EUR/USD до най-ниска стойност от май 2017.

Срещата на Европейската централна банка в четвъртък (25.07) успя да потопи най-търгуваната валутна двойка EUR/USD до нива от 1,1101, което е нова най-ниска стойност за годината. Все пак, двойката не се задържа за дълго на тези стойности и отскочи обратно до нива около 1,1180. Но какво точно се случи на срещата на ЕЦБ, за да видим подобна волатилност?

В дните преди събирането на европейските централни банкери еврото бе поставено под сериозен натиск на финансовите пазари и EUR/USD се гмурна в очакване на понижаване на лихвите по депозитите от страна на ЕЦБ. Имаше спекулации дори за понижение с 20 базисни пункта, например японската банка MUFG подкрепяше подобен сценарии.

Малко преди решението на Европейската централна банка за монетарната политика пазарите бяха разделени. Според OIS пазарът, няколко часа пред срещата на ЕЦБ шансовете за понижаване на лихвите по депозитите с 10 базисни пункта в еврозоната бяха 51%. Именно това превърна решението на европейските централни банкери толкова ключово за единната валута. Някъде по това време EUR/USD се търгуваше близо до най-ниските си нива за годината.

Все пак, ЕЦБ се въздържа от сваляне на лихвите по депозитите още на срещата през юли, но даде насоки, че вероятно ще ги понижи през септември. Освен това, централните банкери намекнаха за връщането на програмите за изкупуване на активи – количествени улеснения, както и за възможни диференциални лихвени нива. Централните банкери подчертаха нуждата от “много приспособима монетарна политика за по-продължителен период от време, тъй като инфлацията упорито се задържа под целевите нива на банката”.

Това първоначално даде нова инерция на низходящото движение и цената на EUR/USD се понижи до двегодишно дъно от 1,1101. Въпреки това, пазарите останаха разочаровани от липсата на действия и липсата на повече подробности по обсъжданите мерки. Така купувачите бързо се върнаха на пазара и върнаха EUR/USD до нива от 1,1180.

Admiral Markets MetaTrader 5, EUR/USD, H1

Какво да очакваме от тук нататък?

Това, което със сигурност е ясно след срещата на ЕЦБ на 25 юли е, че банката отново заема миролюбива позиция и се насочва към разхлабване на монетарната политика, за да подкрепи инфлацията, която остава далеч от целите и. През юни индексът на потребителските цени нарасна с 1,3% на годишна база, според данните на Евростат, а целта на Европейската централна банка е “малко под 2%”.

“Бордът очаква лихвите да останат на сегашните или по-ниски нива поне през първата половина на 2020 година и във всички случаи, докато е необходимо да се подсигури продължително, стабилно приближаване на инфлацията към целите в средносрочен план”, пише в изявлението на европейските централни банкери.

В петък обаче ЕЦБ публикува резултатите от последното си проучване сред професионалните анализатори, които дадоха следните прогнози за инфлацията:

  • Инфлация през 2019: 1,3% при 1,4% в предходното проучване
  • Инфлация през 2020: 1,4% при 1,5% преди това
  • Инфлация през 2021: 1,5% при 1,6% преди това
  • Растеж на БВП през 2019: 1,2% без промяна
  • Растеж на БВП през 2020: 1,3% при 1,4% преди това
  • Растеж на БВП през 2021: 1,4% без промяна

Според четири източника на Reuters, които са близки до дискусията на 25.07, понижаването на лихвите през септември е почти сигурно, а ЕЦБ вероятно ще поднови и покупките на правителствени облигации. Президентът на ЕЦБ Марио Драги е обещал, че ще разхлаби още повече монетарната политика, тъй като перспективите за растежа са се влошили и е изброил няколко различни опции.

В тези инструменти влиза понижаване на лихвите по депозитите, което драстично ще увеличи таксите за неактивни пари в банките в еврозоната. Това може да бъде придружено от диференциална система, при която банките плащат дисконтов процент върху част от излишната си ликвидност, пише Reuters. Възобновяването на програмата за закупуване на облигации на ЕЦБ от €2,6 трилиона също се възприема като вероятно, въпреки че намирането на приемливи активи за закупуване няма да е лесно.

Именно това причината, поради която нараснаха спекулациите, че ЕЦБ може да започне да купува акции и банкови облигации, но все пак едва ли ще прибегне към тези действия още в началото на разхлабването на политиката.

Този подход на Европейската централна банка ще продължи да подтиква банките и притежателите на банкови депозити да извадят средствата си извън банковите депозити и да ги вкарат в икономиката под формата на различни инвестиции. Ако ЕЦБ започне покупките на акции, то фондовите пазари може да се окажат много привлекателно място.

Можете да започнете своите инвестиции в над 4500 акции на компании и общо над 7500 финансови инструмента при изключително конкурентни условия с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи – MetaTrader 5. Вземете Вашата MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу.

Повече информация затова как да търгувате валутната двойка EUR/USD можете да намерите във видеото с Димитър Цонев, независим финансов експерт.

Източник: Admiral Markets на Български
About Борис Петров 3039 Articles
Казвам се Борис Петров, от София и съм собственик, и създател на сайта FXTrading.bg. Автор съм няколко стратегии за търговия на валутния пазар и редица публикации в сферата на техническия и фундаментален анализ. Сайтът е насочен към всеки с подчертан интерес към финансовите пазари като може да е от полза, както на начинаещите, така и на вече напреднали трейдъри и инвеститори.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.