Ефекта от победата на Доналд Тръмп върху финансовите пазари

Американският долар поевтинява срещу европейските валути и йената, но притисна повечето валути на развиващите се пазари.

USD отстъпва срещу всички основни конкуренти днес, EUR/USD (+1.68%), GBP/USD (+0.63%), USD/JPY(-2.49%) USD/CHF(-1,19%). По-високо доходните валути пък поевтиняха срещу зелените пари USD/CAD(+0.85%), AUD/USD(-1.50%), NZD/USD(-0.98%). Валутите на развиващите се пазари се сринаха срещу американския долар като очаквано най-тежки са последствията за мексиканското песо USD/MXN поскъпна с около 9% и дори се наложи от мексиканската централна банка да назначат извънредна среща днес, за да бъдат обсъдени варианти как да се справи със ситуацията. Японските централни банкери също ще се съберат днес. От корейската централна банка пък прибягнаха до интервенция, за да подкрепят местния вон, който загуби 1,28%.

Златото днес спечели почти 3% срещу USD, петрола поевтинява WTI(-1.65%),  а Brent(-1,56%).

Борсите в САЩ още са затворени, но някои индекси вече бележат спад като S&P 500(-3.28%) и NASDAQ(-3.91%).

Европесйките фондови пазари също отовориха на червенo след победата на доналд Тръмп :

  • FTSE100 -2.1%
  • FT 250 -2.1%
  • DAX30 -1.8%
  • IBEX35 -3.8%
  • FTMIB40 -2.4%

Според Блумбърг шансовете от ФЕД да повишат лихвите през декември намаляват до 47% спрямо 82% в края на вчерашния търговски ден.

 

About Борис Петров 453 Articles
Борис Петров e финансов анализатор, собственик и създател на FXTrading.bg, който търгува активно на финансовите пазари от 2013 година. В началото започва с Форекс пазара, след което се насочва към инвестиции в акции и суровини. През 2016 година Борис създава сайта fxtrading.bg, а от 2018 работи като финансов анализатор за международен инвестиционен посредник. Освен това, Борис има солиден опит в създаването на обучителни материали относно анализа на финансови инструменти.

Коментирайте първи

Оставете коментар

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.